Cumpara in rate

Posted by on ianuarie 31, 2014

De ce sa cumpar in rate? Avantaje. Dezavantaje.

Desi nu mai sunt in anii cand economia dudia, totusi, oamenii au nevoie din cand in cand de aparate noi, de metode de a-si imbunatatii traiul de zi cu zi. Evident, unii sunt norocosi si pot achizitiona cu banii jos orice ii este necesar, insa, marea majoritate se afla in imposibilitatea cumpararii unui aparat scump, ce ii depaseeste cu mult veniturile lunare. Ei bine, chiar daca romanul a devenit mai precaut cu diverse achizitii, totusi, nevoia il determina sa cumpere inca, uneori facand eforturi financiare deosebite, ba mai mult, imprumutandu-se in stanga si-n dreapta pentru respectiva achiztie.

Desi cumparaturile in rate au suferit un oarecare declin, omul are in continuare nevoie de diverse obiecte. Sunt situatii cand ni se strica diverse aparate in casa si sunt nevoiti sa cumparam desi nu dispunem de banii necesari. Ce faci cand ti se strica centrala termica pe timp de iarna sau aerul conditionat ori frigiderul, in mijlocul verii? Faci orice pentru a cumpara alt aparat chiar daca nu dispune de suma respectiva. Uneori imprumutam de la prieteni, rude, familie, respectivii bani, insa, cand acestia nu au, ne aflam intr-un imas din care doar o institutie financiara sau o societate ce furnizeaza rate printr-un sistem propriu pentru produsele pe care le comercializeaza.

Asa cum va spuneam ma sus, sistemul de achizitie in rate a suferit un declin, insa, incet lucrurile intra pe un fagas normal, iar achiztiile in rate vor creste usor si se vor mentine apoi la un nivel constant, cel putin pana cand situatia economica nu va da semne de revigorari spectaculoase.

In acest context, avand in vedere nivelul cetateanului de rand, cand multi oameni au ramas someri, cand salariile s-au diminuat, cand banii au inceput sa aiba alta valoare, sistemul de achizitie in rate o sa devina o varianta viabila de a putea sa-ti cumperi un obiect necesar, fara sa te dai peste cap luni in sir.

In ziua de azi oamenii fac economii, insa, din pacate, nivelul acestora nu este atat de insemnat. Cand vine vorba de o suma mai mare de bani, oamenii apeleaza tot la credite, iar in ultima vreme datorita contextului in care isi desfasoara activitatea bancile din Romania, oamenii se indreapta mult mai mult spre Institutii Financiare Nebancare, dar si spre societatile ce detin propriile sisteme de vanzari in rate, sisteme sustinute cu capital propriu.

Avantajele cumparaturilor in rate deriva din faptul ca omul de rand isi poate achiztiona obiectul dorit, chiar daca nu detine suma necesara. Un alt avantaj este acela ca pe termen scurt, aceste sisteme de rate, nici nu iti solicita dobanda, fapt ce reprezinta deja un atuu important in ideea de economii lunare, precum si in nivelul fluctuatiilor schimbului valutar.

Dezavantajele cumparaturilor in rate sunt determinate de riscurile pe care fiecare din noi si le asuma in momentul in care se inhama la orice credit, fara sa stie daca maine va mai avea sau nu serviciu, daca nivelul salariului de luna viitoare ii poate permite sa-si plateasca ratele. Un alt dezavantaj este determinat de dobanzile practicate de unele societati, ce pot determina o crestere substantiala a pretului total al produsului achiztionat.

Una peste alta a cumpara in rate poate reprezenta o solutie atunci cand te confrunti cu o lipsa de lichiditati, dar si cand merita, datorita dobanzilor mici practicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies