Home Casa in rate Credite ipotecare Ce se va intampla cu creditele ipotecare in franci elvetieni?

Ce se va intampla cu creditele ipotecare in franci elvetieni?

V-ati cumparat o casa in rate platibile in franci elvetieni si nu stiti ce sa faceti luna viitoare?

Vuieste Europa de scumpirea francului elvetian in raport cu euro, iar in Romania parca nici ecourile nu sunt auzite.

Foarte multe discutii pe tema scumpirii francului elvetian au avut loc in mediul online, dar si in celelalte medii de presa. Vreo concluzie? Avem cateva pe care dorim sa le impartasim cu voi.

In primul rand, propunerea de largire a bazei pentru Eurorata de la 2200 salariu brut la 2500 net pare una firava, chiar daca ni se da asigurarea ca 51% din cazuri vor fi astfel rezolvate. Este vorba de numar de credite ori de sumele totale imprumutate? Ce inseamna 51%? Sunt oi sau capre? Cand nu se specifica ceva clar din partea unui ministru al finantelor, inseamna ca este vorba despre niste capre deja moarte, deci, nu va asteptati la nimic.

In al doilea rand, propunerea sa se rezolve fiecare caz individual, in negociere directa client-banca. Poate fi o propunere interesanta, insa, fara o implicare efectiva a BNR, probabil ca in afara de niste procese, lucrurile vor fi exact asa cum sunt in prezent.

In fine, parerea noastra este ca nu este indicat sa cautam acum vinovatii fara vina.

Ce se va intampla cu creditele ipotecare in franci elvetieni? Probabil ca vor fi transformate in alte valute, majoritatea dintre ele. Insa, nu va asteptati ca veti plati cu mult mai putin decat ati plati la cursul actual.

Cresterea brusca a francului elvetian in raport cu euro a adus multi romani in situatia de a nu-si mai putea plati ratele. Cati romani? Initial au fost vreo 300.000, apoi 200.000, mai apoi 150.000, iar ultima cifra a ajuns la 75.000. Cum zicea un prieten apropiat, neceajit posesor al unui asemenea credit ipotecar in franci elvetieni, probabil ca in zilele urmatoare, el va ramane singurul imprumutat in aceasta moneda nestatornica.

N-as vrea sa acuz, insa, mi se pare inportuna neinterventia Banci Nationale, in contextul in care, cu totii ne amintim de interventiile politice venite din parea acestei institutii cu diverse ocazii. Evidet nu BNR este de vina, insa, cum zicea un specialist, pana la urma banca nationala nu este banca nationala a bancilor comerciale din Romania, ci este Banca Nationala a Romaniei, deci, si a romanilor.

Pana la urma problema se pune in felul urmator? Cine plateste? Guvernul pare a nu fi dispus la vreo plata, BNR nici atat, iar bancile isi continua trendul, cu mici exceptii. Ce exceptii? Pai de exemplu OTP ne-a spus ca a scazut dobanda pentru a reduce povara clientilor, insa, reducerea este neseminificativa in raport cu cresterea francului elvetian.

In concluzie, munciti mai mult dragi romani posesori ai creditelor ipotecare in franci elvetieni, caci, doar voi veti suporta aceste variatii de curs.

Comments are closed.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies