Functionalitatea platii in rate sau cum mai este numita ea in piata – plata cu dobanda 0, este una mai mult de atragere a clientilor pentru viitor.
Sensul unei asemenea plati reprezinta pentru creditor o forma de promovare a produselor sale financiare.
Practic, tu folosesti un card de credit destinat cumparaturilor, rambursand in rate cu dobanda 0. Ce avantaje ar avea creditorul? In primul rand, daca nu reusesti sa rambursezi la timp, ti se va calcula dobanda. In al doilea rand, reprezinta o forma de fidelizare a clientilor. Nu este nimic in neregula, asa este intr-o piata concurentiala.
Tu cumperi ceva si platesti cu cardul de credit, esti multumit de acest serviciu si apreciezi serviciul oferit de creditor in acest sens. Data viitoare ai incredere in acel creditor si esti atras sa apelezi tot la el.
Multe dintre magazinele online din Romania colaborareaza cu diverse institutii de credit, banci ori IFN-uri, oferind posibilitatea efectuarii de cumparaturi in rate, fara dobanda. Magazinul se alege cu produsele vandute, iar creditorul cu un client.
Poti cumpara online dar si offline prin intermediul cardurilor de cumparaturi cu rambursare in rate fara dobanda tot felul de produse: telefoane, tablete, calculatoare, laptopuri, electronice, electrocasnice, vehicule, etc.
Daca achiztionezi un smartphone in rate cu dobanda zero, practic obtii acelasi pret pe care il dai pe telefon, doar ca il rambursezi in mai multe rate, nu dai toti banii odata. Asta este avantajos pentru client, pentru ca impovararea fiscala este diminuata pe termen lung.
Care este principiul achizionarii in rate fara dobanda?
Cand cumperi un produs utilizand cardul de credit si selectezi ca metoda de plata – plata in rate fara dobanda, banca apartinatoare crediteaza propriu-zis produsul achiztionat in contul magazinului. Banca platesti magazinului produsul respectiv.
Daca platesti la timp ratele, nu ti se ia dobanda. Acest lucru se intampla pana la stingerea creantei. Daca, insa, intarzii cu plata unei rate, atunci ti se imputa dobanda.
Este importanta ca atunci cand ai ales o astfel de varianta de plata, sa respecti cu strictete datele scadente, pentru a nu fi obligat sa platesti dobanda. Pentru ca, daca intarzii, ti se va lua doband anu doar pentru suma intarziata ci si pentru restul sumei ramase din contract.
De regula, in cazul cardurilor de credit, dupa ce ti-ai rambursat imprumutul, suma initial iti apare in integralitate si poti dispune de ea pe perioada de derulare a contractului pentur care ai incheiat cardul.
Un card de cumparaturi poate fi accesat atat de la banca cat si de la IFN. Sunt, de exemplu, unele IFN-uri specializate in carduri de credit. Un astfel de IFN este Axi Card, o societate financiara nebancara specializata in carduri de credite nebancare. Bancile, ofera mai toate posibilitatea accesarii cardurilor de credit.
Un astfel de card de credit se obtine in conditii destul de lejere, chiar usor mai lejere decat cele impuse la un credit de nevoi simplu. In fine, conditiile generale de accesare pentru un card de credit se invart intre: vechime minim de trei luni la locul actual de munca si un an minim per total vechime, varsta intre 18 si 63-65 de ani, scoring bun in Biroul de Credit, venit bun, grad de indatorare conform legislatiei in vigoare, etc.
Magazinele online, cum spuneam mai sus, au diverse colaborari cu institutii de credite, banci ori IFN-uri, oferind posibilitatea achiztiei in rate fara dobanda.
Printre cele mai cunoscute banci care ofera carduri de credit in rate fara dobanda: Raiffeisen, Banca Transilvaia, ING Bank, BRD, etc.
Printre cele mai cunoscute IFN care ofera posibilitatea achiztiei in rate: Cetelem, BRD Finance, TBI Credit, etc.
Printre cele mai vizibile carduri de credite din piata amintim aici:
– AlphaCard Visa Credit
– Alpha Mastercard Credit
– BRD Cardul de credit Standard
– BRD Cardul de credit Gold
– Cardul Bun De Plata
– Cardul Bun De Plata Gold
– Cardul de credit Mastercard Standard
– Banca Transilvania Flying Blue