Ce inseamna casa in leasing si care ar fi avantajele unei asemenea achizitii
Casa in leasing reprezinta o alternativa la casa in rate, o solutie pe care bancile ar puteao valorifica.
Leasingul imobiliar a aparut ca o necesitate dupa legea darii in plata.
Chiar daca legea darii in plata nu este complet iesita din cadrul analizarii constitutionalitatii de catre CCR (ultima data analizau constitutionalitatea pragului de 250.000 de euro), totusi ea isi face efectul in piata imobiliara.
Multe insitutii financiare au cautat sa compenseze cumva efectele darii in plata. Acest sistem de case in leasing ar putea fi o alternativa la casa in rate.
Sistemul de achizitie in leasing a unei casa ofera posibilitatea darii in plata.
Si sistemul Prima Casa este tot un sistem asemanator leasingului.
Bancile doresc sa intre in piata cu produse carre sa le permita darea in plata, dar in paralel sa exista si creditele clasice, pentru care sa nu se aplice darea in plata.
Leasingul imobiliar nu este tocmai avantajos pentru clienti, in primul rand pentru ca este mai scump. Chiar daca pentru client este avantajos in prima faza, pentru ca nu plateste avans asa de mare, perioadele costisitoare financiar vin abia dupa. Leasingul imbobiliar presupune in primul rand o perioada mai scurta de creditare, in timp ce creditele clasice merg pana la 30-35 de ani.
Romanii au ca alternativa si ratele la dezvoltator, dar si acestea sunt in multe cazuri neeficiente din cauza perioadei scazute de acordare, de maxim 5 ani.
Chiar daca dezvoltatorul solicita un avans destul de redus, de 15%, perioada scurta de rambursare creaza un efort financiar substantial pe termen scurt.
Pana acum sistemul de cumparare a unor case in leasing era utilizat de banci si IFN-uri pentru ofertarea unor imobile recuperate (cele ale caror proprietari n-au reusit sa-si duca la bun sfarsit sistemul de rambursare cu plata lunara).
Deocamdata bancile merg pe minim doua varianta de creditare: Prima Casa si creditele numite de obicei „casa mea”. Unele banci (spre exemplu BRD), mai au si niste credite combinate, care iti permit la achizitia unei casa, obtinerea unei sume suplimentare pentru cheltuieli legate de proiectul imobiliar (notar, agentie imobiliara, etc).
Cu siguranta in viitorul apropiat leasingul imobiliar va lua amploare. Deja criza economica este depasita, ar trebuie ca romanii sa se poata intoarce la o alternativa mai buna de finantare pentru locuinte.
Inainte de criza economica, romanii isi cumparau case pe care le achitau cu banii obtinuti din inchirierea respectei case. Dupa criza, diferenta dintre pretul chiriei si ratele aferente unei locuinte a devenit majora si insuportabila pentru proprietar. In timp diferenta s-a atenuat, dar tot nu s-a restabilit echilibrul intre chirie si rata.