O alternativa la creditele ipotecare sunt ratele obtinute direct de la dezvoltatorii imobiliari
Daca nu poti accesa un credit ipotecar la o banca din Romania, din varii motive, te poti indrepta direct catre dezvoltatorii imobiliari, care ofera la randul lor un sistem de rate similar celor de la banci.
Diferenta intre dezvoltatori si banci este data indeosebi de timp, in speta, la dezvoltatori nu obtii credit pe 25 – 30 de ani. De regula sistemele de rate la dezvoltatori se incheie pe maxim 10 ani. O alta diferenta este data de avansul perceput de dezvoltatori, avans mai mare decat cel perceput de banci (cel putin pana la legea darii in plata).
Astfel de sistem de rate la dezvoltatori exista in toate marile orase din Romania. In buucresti acest sistem de creditare direct de la sursa este prezent in mai toate marile cartiere: Bragadiru, Bucurestii Noi, Chitila, Drumul Taberei, Fundeni, Ferdinand, Iancului, Militari, Mosilor, Obor, Otopeni, Pipera Tunari, Prelungirea Ghencea, Pantelimon, Rosu, Sos. Alexandria, Stefanesti, Theodor Pallady, Timpuri Noi, Tineretului, Titan, Unirii, Vitan, etc.
Specialistii recomanda aceste sisteme de rate la dezvoltatori in comparatie cu ‘statul in gazda’, pentru ca preturile inchierilor nu prea au scazut, iar legislatie in domeniu nu prea se intrevede la orizont. Pana cand in Romania nu va exista o legislatie in domeniul inchirierilor, este normal ca tot romanul sa se doreasca proprietar, pentru ca, pana la urma, nimanui nu-i place sa se mute de la an la an, cand doreste si i se pune pata proprietarului. Nu este nevoie sa va dau exemple de tari occidentale in ceea ce priveste statutul chiriasului, pentru ca, banui ca stiti macar din povesti um stau lucrurile pe la altii. Tot auzim in ultima vreme ca nu este nevoie sa fim toti proprietari, insa, nu auzim pe nimeni sa promoveze o lege a chiriilor in care chiriasul sa fie protejat. Si mai ales, nu doar sa existe o lege, ci sa se si aplice.
De regula, aceste sisteme de achizitie pentru apartemente – rate la dezvoltator, sunt cautate indeosebi de persoanele refuzate de banci dintr-un motiv sau altul. Refuzurile bancilor sunt legat ede gradul de indatorare al clientilor, de istoricul sau vis-a-vis de alte credite, etc.
Din nefericire, tot mai multi romani sunt refuzati de banci, si numarul celor care nu vor mai avea acces usor la un credit ipotecar bancar probabil ca va creste simtitor odata cu promulgarea Legii darii in plata. Insa, mai bine sa astepta, caci din punct de vedere al suprizelor pe ultima suta de metri, parlamentarii nostri sunt campioni.
Aceasta varianta de a achizitiona un apartament folosind sistemul de ramburs prin rate la dezvoltator, presupune exista unui avans din partea cumparatorului, urmand ca ulterior clientul sa plateasca lunar o rate in functie de conditiile impuse de fiecare dezvoltator in parte.