Home Casa in rate Credite ipotecare Ai restante la creditele ipotecare?

Ai restante la creditele ipotecare?

Daca ai restante la creditele ipotecare s-ar putea sa scapi pentru o perioada de executarea silita

O propunere legislativa initiata de cativa parlamentari PSD au propus si depus un proiect legislativ cu privire restantierii creditelor ipotecare pentru a fi scutiti pentru o anumita perioada de la executarea silita.

Stim cu totii in ce situatie se gasesc multi dintre cei ce au accesat un credit ipotecar in perioada 2006 – 2008. Multi dintre ei au intarzieri foarte mari la banci. Problemele acestor cetateni au cauze multiple, insa, marea majoritate provin fie de la pierderea serviciului, fie de la o mai proasta salarizare, fie de la faptul ca au contractat creditul in monede exotice, de genul francului elvetian, etc.

Proiectul legislativ prevede o intarziere a executarii silite pentru acesti restantieri ai creditelor ipotecare, pentru ca acesti cetateni sa aiba timpul de a se redresa din punct de vedere economic.

Daca se adopta aceasta propunere legislativa, rezultatul va fi ca o executare silita va fi in mod automat suspendata, iar cautiunea nu mai este necesara in cazul in care debitorii fac dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat foloseste drept locuinta pentru familie, iar familia nu detine un alt imobil cu aceeasi destinate, si de asemenea, o alta conditie obligatorie este ca familia sa nu realizeze mai mult decat venitul minim garantat pe economie, pentru fiecare membru al familiei. Pentru ca suspendarea executarii silite sa se realizeze, toate conditiile enumerate mai sus trebuie sa se indeplineasca in acelasi timp.

O alta directie a propunerii legislative se refera la executarea silita care nu poate fi extinsa si asupra altor bunuri apartinatare debitorului.

Acest proiect legislativ este o gura de oxigen pentru oamenii aflati in situatii dificile, cei ce au contractat un credit ipotecar si nu mai au posibilitatea sa achite ratele, riscand sa ramana cu familia pe drumuri din acest motiv.

Initiatorii proiectului legislativ, in frunte cu senatorul PSD Ilie Sarbu spera ca propunerea sa intra cat mai curand in dezbaterea senatului.

Un lucru de asemenea foarte interesant al acestei initiative legislative este legat de faptul ca se doreste a se elibera din povara financiara diferenta de valoare de la nivelul initial de cumparare si credit, pana la o eventuala scoatere la licitatie a respectivei locuinte executate silit si vanduta la o valoare mult redusa, cumparatorul in prezent fiind obligat sa acopere diferenta, fie de bunavoie, fie confiscandu-i-se alte bunuri care cumulate sa duca la suma respectivei diferente. De exemplu, daca in 2008 ai cumparat un apartament cu 100.000 de euro, in prezent acel apartament valoareaza in jur de 50.000 de euro, caz in care, daca banca te executa silit si-ti scoate apartamentul la vanzare contra sumei de 50.000 de euro, tu trebuie sa achiziti diferenta de la valoarea initiala de 100.000 de euro, la cea de vanzare realizate de banca de 50.000 de euro. Deci, practic, tu trebuie sa mai acoperi o suma de 50.000 de euro. Daca nu poti sa faci rost de suma respectiva (evident ca nu ai de unde, altfel ti-ai fi platit ratele), banca te va executa silit si asupra altor bunuri pe care le ai in posesie. Initiatorii acestui proiect de lege sustin in propunere ca acea diferenta sa nu-ti poata fi luata de catre banca, pentru ca in fapt clientul nu are nimic de-a face cu devalorizarea apartamentului, ci cu felul de a face afaceri al unei banci. Pana la urma, un credit ipotecar este o afacere, iar intr-o afacere, mai si pierzi mai si castigi.

Comments are closed.

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies