Esti la inceput de drum cu o locuinta noua si nu stii ce sistem de incalzire sa alegi? Vezi cateva exemple si beneficiile aferente.
Locuinta este un loc unde petrecem timp impreuna cu familia, unde ne consturim momente frumoase alaturi de cei dragi.
Indiferent de anotimp, avem nevoie de o climatizare corespunzatoare, potrivita spatiului, sigura si avantajoasa din punct de vedere al costurilor.
Sistemul de incalzire ales va ajuta sau nu la obtinerea unei armonii termice dorite pentru spatiul de locuit.
Alegerea celei mai bune variante pentru casa ta poate fi complicata, tinand cont de sumedenia de factori de care trebuie sa tinem cont.
E adevarat ca sunt si multe metode din care putem alege, iar dorinta noastra trebuie sa se armonizeze si cu costurile si cu o eficienta pe termen lung.
6 sistem de incalzire benefice din care putem alege
Cum va spuneam anterior, pe piata sunt multe variante pentru care putem opta. Avem asa-numitele sisteme tradionale arhicunoscute, dar avem si solutii moderne de incalzire, unele dintre ele neconventionale.
Cand alegi unul sau altul dintre aceste sisteme de incalzire, trebuie sa stii exact care se potriveste casei tale, incadrandu-te in bugetul pe care doresti sa-l aloci.
Trebuie sa te gandesti si la viitor, sa poti sa anticipezi costuri ulterioare si fiabilitatea sistemului de incalzire ales.
1. Centralele termice
Centralele termice sunt o solutie pentru care multe persoane opteaza, in primul rand din pricina diversitatii mari si a gradului ridicat de eficienta.
Insa, daca ar fi acum sa ne gandim la ce va urma, la modul cum va varia pretul gazelor in viitor, putem oare sa spunem ca este o alegere fericita?
Este bine sa stim ca alegerea unei centrale trebuie sa fie si ea o preocupare atenta, pentru ca exista mai multe tipuri de centrale termice:
– centrala termice pe gaz in condensare
– centrala termice ce functioneaza cu combustibil fosil – lemn sau peleti
– centrala electrice eficiente in zonele in care ceilalti combustibili nu sunt la indemana.
Va intrebati pe care dintre centralele termice pe gaz sa o alegeti? Este un raspuns destul de complicat. Una dintre cele mai eficiente centrale termice pe gaz este Ariston Clas One 24 Kw , o centrala ce consuma putin si acopera o suprafata mare. O alta optiune de luat in calcul este centrala Immergas Victrix Tera 24/28 ce ofera un debit usor mai crescut pentru apa calda si o suprafata acoperita mai ridicata.
Dintre centralele ce functioneaza cu combustibil fosil, printre cele mai eficiente se remarca cele de la Biodom si Atlas, ambele tipuri cu functionare pe peleti.
Centralele electrice se gasesc si ele in multe variante, unele dintre cele mai eficiente fiind cele de la Ecotermal si Protherm.
2. Aparate de incalzit radiante
Sunt aparate de utilizeaza radiatiile electromagnetice pentru incazire.
In prezent suntem asaltati de tehnologie in toate felurile posibile. Nu putea sistemel de incalzire sa „scape” de aceasta revolutie a tehnologiei. Progresul se face simtit si in cazul sistemlor de incalzire radiante, existand pe piata din ce in ce mai multe optiuni.
Exista aparate care nu necesita incorporare, aparate performante, printre care isi fac loc si panourile radiante.
Aceste aparate de incazit radiante sunt totusi preferate de cei care nu pot incorpora un sistem de incalzire conventional.
Panourile radiante pot fi o solutie moderna si destul de eficienta de incalzire. Astfel de aparate pot incalzi chiar si camere inalte si cu suprafete mari.
Consumul mare de electricitate nu le duce insa catre alegerea ideala.
Pe langa costurile ridicate ale curentului electric, mai trebuie avut in vedere si faptul ca efectul termic nu se pastreaza timp indelungat.
3. Radiatoarele
Aceste aparate de incalzire se gasesc si ele in multe variante, in functie de performante si de felul cum sunt construite.
Pe noi nu ar trebuie sa ne intereseze decat eficienta termica pana la urma.
Tipuri mari de radiatoare
– cu rezistenta simpla – sunt cele mai folosite pentru ca au un pret mic. Nu incalzire camera propriu-zisa, ci doar persoanele din vecinatate. Incalzirea este directionala. Astfel de aparate nu sunt foarte sigure si temperaturile ridicate pot genera tot felul de situatii nedorite.
– cu cart si halogen – o varianta imbunatatita, radiatiile infrarosii fiind mai eficiente in incalzirea unei camere.
4. Aerotermele
Despre aeroterme putem sa va spunem ca sunt si ele niste aparate de incalzire radiante. Aerotermele functioneaza prin convectie fortata. Ele se deosebesc de radiatoare prin felul cum genereaza caldura in incapere. Din pacate, aerotermele sunt destul de zgomotoase, altfel ele sunt de usor de montat, au pret bun si incalzesc destul de eficient un spatiu.
5. Caloriferele
Despre calorifere putem spune in primul rand ca sunt o sursa buna de transmitere a caldurii intr-o incapere.
Ele variaza in functie de materialul din care sunt confectionate:
– calorifere din otel
– calorifere din aluminiu
Caloriferele electrice functioneaza indepdenent, fara a fi nevoie de o sursa generatoare de caldura, precum o centrala termica.
Unele persoane opteaza pentru calorifere electrice nu doar ca sursa principala de incalzire, ci si pentru completarea altora deja existente. Spre exemplu, multi dintre cei racordati la sistemul centralizat de incalzire au avut nevoie in ultima perioada de calorifere electrice pentru a-si imbunatatii iarna confortul termic.
6. Seminee
O solutie eleganta pentru incalzirea unei locuinte, dar sofisticata din punct de vedere estetic poate o semineul.
Semineul poate oferi un randament destul de ridicat, in functie de combustibul folosit.
Din punct de vedere al combustibilului utilizat, avem:
– seminee pe lemne
– seminee electrice
– seminee pe biotenol (un combustibil ecologic ce emana dioxid de carbon si apa)
Daca doresti un sistem de incalzire eficient dar si placut d.p.d.v. estetic, un semineu impreuna cu o centrala termica poate fi exact solutia potrivita, oferind atat caldura necesara cat si un ambient placut.
Dezavantajul la semineul cu lemne este acela ca trebuie depozitezi lemnele si acest lucru impune curatenie regulata.
Pana la urma, insa, indiferent de sistemul de incalzire ales, tu trebuie sa asiguri locuintei tale confortul termic necesar. O coroborare intre eficienta sistemului de incalzire, costul incalziri si confort este exact ce avem nevoie pentru a face o alegere potrivita pentur locuinta noastra.